nedjelja, 1. ožujka 2015.

Sarma

       Lepotica sarma,ukras mnogih slavlja,uvek omiljen,tako i kod mene.Danas postoji mnogo vrijanti ovog tradicionalnog i ukusnog jela,od posne,bez rize do one obicne koja se kod mene jedino i pravi.Dok je sin bio mali sarmu je zvao "fasir u kupusu" i tako je i jeo,kupus na strani,a fasir bi pojeo.Sad srecom jede sve,jer iako sarma vazi za tesko jelo ne treba zanemariti vrednost kiselog kupusa .






       Sastojci:-2 manje glavice kupusa,priblizno oko 1.5 kg zajedno
                     -1 kg mlevenog mesa (vrsta mesa moze po vasim zeljama)
                     -3 glavice crvenog luka
                     -3 cena belog luka
                     -2 jaja
                     -kafena soljica rize
                     -3 kafene kasicice soli(kolicina soli zavisi koliko je vas kupus slan,po potrebi smanjite)
                     -pola kasicice bibera
                     -2 kafene kasicice slatke mlevene paprike
                     -po zelji mlevena ljuta paprika
                     -3 dcl soka od paradajza
                     -suvo meso po zelji-rebra,buncek,slanina,kobasica
    za zaprsku-oko 3-4 kasike ulja
                     -kasika brasna
                     -kasika mlevene slatke paprike


Odvojite listove kupusa,odsecite zadebljanje sa sredine lista i operite.Ako je mnogo slan,potopite ga u vodu,pa promenite vise puta.Crveni luk izdinstajte na malo ulja da pozuti.Beli luk protisnite na presu.Operite i ocedite rizu.U veci plasticni sud stavljajte meso,crveni i beli luk,jaja,rizu,sol,biber i mlevenu slatku papriku.Sve dobro rukom izmesite.Pripremite i neku tacnu na koju cete stavljati sarmu.Tako ja radim da bi mogla lepse rasporediti listove koji mi preostanu.Uzmite list,stavite kasiku fila i zamotajte sarmu.Obicno preklopim s kraja jednu stranu gde je meso,pa preklopim s leve strane,urolam do kraja i preostalu stranu uguram prstima da se lepo formira sarma.Ovo sledeci puta slikam u koracima ili snimam.Kad ste potrosili svo meso manjim listovima koji su vam preostali prekrijte dno,slozite sarme i suvo meso,uspite na kraju paradajz sok i prekrijte vecim listovima koji su vam preostali.Obicno vise tih listova stavim na dno,a sarmu pokrijem sa 3-4 veca lista.Nalijte vode da bude oko 3 prsta iznad sarmi.Mozete blago pritisnuti sve dlanom da vidite koliko ima vode.Stavite da se kuva.Kad zavri,smanjite temperaturu i neka se blago krcka 2.5-3 sata.Povremeno lonac uhvatite za rucke i lagano zarotirajte levo-desno.Pred kraj ugrejte ulje za zaprsku,stavite brasno,kratko poprzite i umesajte i papriku.Sklonite listove i pomalo usipavajte zaprsku.Radim to tako sto uguram kuvacu sa strane lonca u uspem malo zaprske,tako na vise mesta i u sredinu.Obavezno posle zarotiram par puta lonac.I evo,mic po mic sarma je gotova,treba uloziti dosta vremena,ali trud se uvek isplati.Napravite pogacu ili proju,tako je jos bolje da se jede.
   Uzivajte!

Nema komentara:

Objavi komentar